Grøn omstilling

Elklipperen barberer kommunens grønne områder

HedeDanmark er med sin nye Mean Green Majoris med til at levere Frederikssunds Kommunes klimaindsats

En professionel elektrisk klipper der kan køre en hel arbejdsdag uden opladning er ikke hverdagskost, men det kan Mean Green Majoris, en zeroturnklipper med 152 cm klippebord. Der kører flere hundrede af den i Europa og endnu flere i USA hvor den kommer fra. Nu kører der også den første også rundt i Danmark. Det er HedeDanmark der nylig har købt modellen der vandt Maskinleverandørernes Innovationspris på Have & Landskab sidste august

„Maskinen kan arbejde syv en halv time i træk takket være tre litiumbatterier der hver klarer to en halv time. Vi har testet den grundigt for at være helt sikker,“ forklarer Karsten Fog, direktør for H.A. Fog A/S der er skandinavisk importør og også har solgt de første ti maskiner i Sverige og en i Norge. „De elektriske maskiner er et led i den grønne omstilling, en vej vi ikke kan komme uden om,“ fastslår han.

„Nyt er det også at hvert batteris ti celler kan udskiftes hver for sig så hele batteriet ikke skal udskiftes bare fordi én celle står af. Og så er maskinen -styrtbøjle og foraksel undtaget -af aluminium så vægten holdes under 500 kg. Det er ikke helt tilfældigt for maskinen er udviklet af flyingeniører,“ siger Karsten Fog.

Foreløbig har H.A. Fog A/S taget tre modeller hjem. Udover Majoris er det ståmodelen Stalker der mest er til kirkegårde, og den semiprofessionelle Nemesis der kan klippe to en halv time før den skal lades op. Mean Green har en hel række modeller i produktion, og den næste hos H.A. Fog bliver den store Evo-74 med 180 cm klippebredde.

I HedeDanmark hænger indkøbet sammen med at virksomheden passer Frederikssund Kommunes grønne områder, en aftale der er blevet forlænget med fem år fra i år og mulighed for tre års forlængelse. En del af aftalen er at tage en række initiativer der reducerer udledningen af CO2de næste fem år. Hertil hører at udskifte benzindrevne maskiner til eldrevne. Derfor den nye eldrevne græsklipper der erstatter en tilsvarende dieselmodel.

“Vores erfaringer er i sagens natur meget begrænsede, men det ser lovende ud,“ siger entrepriseleder Niels Fjord. „Fordelene med os, støj og vibrationer kender vi, og der er også den vigtige CO2-besparelse, men vi skal også lære at bruge maskinen rigtigt. Der skal f.eks. være ladestationer nok, så vi ikke skal køre for meget rundt med maskinen for at få den ladet op. Så forsvinder CO2-fordelen jo.“

Niels Fjord har også høje forventninger til driftssikkerheden. „Selve maskinen virker solid, og elmotorerne skal nok holde. Vi ved mindre om hvor længe batteriet holder. Der er en garanti på 1200 timer, men vi helst have det til at holde en del længere,“ siger Niels Fjord. „Det er jo ingen hemmelighed at indkøbsprisen er væsentligt større end en tilsvarende dieselmodel, så maskinen skalvære driftssikker i lang tid.

Da først HedeDanmark havde besluttet at købe en elektrisk klipper var valget let. „H.A. Fogs Majoris er nemlig indtil videre den eneste større zeroturnklipper på markedet på el. Men vi tror på maskinen. Og vi ved jo at den har kørt andre steder i flere år. Men jeg ser også frem til at der kommer et større udbud, også med større modeller,“ lyder der fra Niels Fjord der ser frem til at høste erfaringer med klipperen.

Han glæde sig allerede nu over nogle tekniske finesser, nemlig at klippehøjden kan indstilles elektronisk fra førerpladsen ogat maskinen registrerer når græsset er for højt i forhold til hastigheden.

Den eldrevne klipper kører nu i et af kommunens fire distrikter, og den føres at en fast mand der tager den med hjem og lader den op hjemme. Maskinen klipper alle distriktets plæner undtagen boldbanerne.

Billedtekst: Entrepriseleder Niels Fjord: Fordelene med os, støj og vibrationer kender vi, og der er også den vigtige CO2-besparelse, men vi skal også lære at bruge maskinen rigtigt.